Ma t/m Vr: 9 - 18
+31 (0) 629590983
info@mediavalley.nl
Close

Blockchain, met al zijn nuances

           

TNO-wetenschapper Maarten Everts excuseerde vanochtend bij Media Valley zijn college Pieter Verhagen. Achteraf beschouwd hoeft dit geen groot nadeel te zijn geweest voor de kennissessie over blockchain.
Verhagen is immers de man die blockchain vanuit de smart services campus in Heerlen moet ‘verkopen,’ Everts is een pure wetenschapper.
Zijn lezing was zeer informatief, zodat het selecte groepje aanwezigen nu alles weet over bitcoin, Eretheum, ICO, hoe je Bitcoins kunt kopen bij Kraken.com, over een slimme dief die 60 miljoen uit een blockchain kon wegsluizen dank zij een code-fout en over hallen met zware computers in China die puzzels oplossen om bitcoins te verdienen.
Maar ook dat de blockchain-wereld nog wel wat cowboy-elementen heeft en dat er ook daar multinationals ontstaan met veel macht. Een genuanceerd verhaal dus.
Over de praktische toepassingen op andere terreinen is nog niet heel veel helder. Wel denkt men nu in Heerlen na over een systeem waarbij de burger zelf al zijn eigen informatie beheert. Ook zijn er pilots over blockchain bij ingewikkelde logistieke processen met veel partijen.
Daarnaast kun je denken aan een systeem waarbij uitgevers samen hun artikels verkopen, zonder een derde partij als Blendle. Maar of je daar per se blockchain voor nodig hebt? Everts was ook hier zo eerlijk om daar voorzichtig vraagtekens bij te zetten.
Eén conclusie blijft overeind: de aanwezige economieredactie van De Limburger kan vanaf nu beter gedocumenteerd schrijven over blockchain-technologie en de mogelijke concrete toepassingen.