FosforHedge

Digitaal wandelen door Pompeii

By juni 6, 2019 No Comments

Oculus Quest en draadloze roomscale VR

In mei lanceerde Oculus -de VR-tak van social media-gigant Facebook- de Quest. Alweer een nieuwe VR-bril in een markt die smacht naar hardware die voor het grote publiek een haalbare instap is in een nieuwe mediawereld. Het doel van deze VR-bril is dan ook home entertainment. Media Valley testte de afgelopen weken de Quest met een ander oogmerk: gebruik van VR exploratieve tool voor digitaal erfgoed en voor meeslepende museale ervaringen.

Vrijheid, blijheid

Het belangrijkste voordeel van de Oculus Quest is dat je er geen basisstation voor nodig hebt. Je hoeft de bril dus niet te verbinden met een computer om toegang te hebben tot interactieve content. In het toestel zit namelijk al hardware ingebouwd  die je ook in de gemiddelde telefoon vindt, zoals bewegingssensoren, opslag en microprocessors. De software van het apparaat is dan ook gebaseerd op het populairste besturingssysteem voor mobiele apparaten ter wereld, Android. De onafhankelijke beleving van de Quest is niet nieuw. Oculus ontwikkelde eerder al de Go op basis van soortgelijke principes, maar wat de Quest uniek maakt is het feit dat het een VR-bril is met “six degrees of freedom”, in het vakjargon ook wel afgekort tot 6DOF. Niet alleen is de bril draadloos en onafhankelijk te gebruiken, dankzij de op slimme wijze ingebouwde camera’s is het mogelijk om een room scale ervaring te beleven zonder externe sensoren. “Room scale” wil zeggen dat de gebruiker door een virtuele omgeving kan lopen door zich letterlijk vrij door een fysieke ruimte te bewegen. Terwijl je dit doet kun je 360 graden om je heen kijken in virtual reality. Niet alleen 180 graden voor je, maar ook achter je, door je simpelweg om te draaien. 

Geen blauwe plekken meer  

Wie een VR-bril draagt is in principe blind voor de werkelijke omgeving. Bij vergelijkbare brillen met roomscale capaciteit is dat risicovol. Stel je voor: Je denkt je voorover te bukken om de Grand Canyon in te kijken en BAM je stoot je hoofd tegen een muur. Ervaren VR-gebruikers kennen dit scenario maar al te goed. De Quest gebruikt tracking met behulp van ingebouwde camera’s en doet iets heel ingenieus. Voordat je als gebruiker start met de Quest, moet je de grenzen van je speelgebied afbakenen. Binnen deze zogenaamde Guardian bevind je je dankzij de Quest in virtuele werelden. Buiten de Guardian neemt het monochrome beeld van de ingebouwde camera het over. Het systeem is verrassend intuitief en subtiel: je loopt op zo’n moment door een digitale vierde wand en ziet dat je je buiten het veilige gebied begeeft. Geen blauwe plekken meer.

Ideaal voor musea en digitaal erfgoed?

Op papier heeft de Oculus Quest alle troeven in handen om een ultieme VR-beleving te brengen naar het grote publiek. Niet alleen thuis: ook in simulatiescenario’s met digitale tours in musea lijkt de Quest inzetbaar. De roomscale van het toestel is volgens de officiele specificaties geschikt voor zeer grote ruimtes, zodat je grote virtuele ervaringen kunt bouwen. Men spreekt zelfs van stadium scale. Zo zou je dus met relatief gemak een digitale reconstructie van een Romeins forum moeten kunnen maken, waar je vervolgens volledig vrij doorheen kunt lopen. Dankzij de bijgeleverde controllers kun je ook prima interacteren met de virtuele omgeving.

Beperkingen

Twee belangrijke beperkingen moeten echter genoemd worden. Ten eerste heeft de Oculus Quest casual gamers als doelgroep. Hiervoor is een redelijk gesloten ecosysteem ingericht voor games en experiences met een Oculus Store die strenge eisen stelt aan toetreders. Ontwikkelen en testen kan wel prima door het lokaal inladen van eigen apps, maar het delen van je creaties met mensen thuis is gebonden aan de eisen en grillen van Oculus. Daarnaast is het apparaat minder krachtig dan een VR-bril die enkel content weergeeft van een externe bron. Een Oculus Rift S of een HTC Vive Pro kunnen content weergeven met een veel hogere grafische kwaliteit.

Bovenstaande beperkingen hoeven een VR ervaring in musea niet in de weg te staan. De eigen ervaring leert dat een lagere grafische kwaliteit niet opweegt tegen het 6DOF-gevoel. Dit is wat ik voelde toen ik met de app Wander onlangs door Pompeii liep, in de airconditioning met het Media Valley lab: Vrijheid, blijheid!     

Voor meer informatie over Oculus Quest, zie: https://www.oculus.com/quest/

Voor meer informatie over de app Wander, zie: https://www.oqplay.com/apps/wander/

Raoul Boers

Raoul Boers

Mijn naam is Raoul Boers en ik ben projectleider van Media Valley. De eerste webpagina die ik schreef ging over Star Trek en beeldvorming omtrent technologie. Het was 1995 en ik studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies in Maastricht. In het kader van de onderwijsmodule “Images of Technology” schreef ik over Gene Roddenberry die ooit zei dat hij niet wist HOE het over-en-weer beamen door Scotty werkt, maar wel DAT het werkt.

Leave a Reply