Hedge

Een honderd jaar oud slagveld in 3d

By oktober 12, 2018 No Comments

Op 8 november aanstaande viert de wereld dat honderd jaar geleden de wapenstilstand werd getekend waarmee de Grote Oorlog van 1914-1918 werd beëindigd. De oorlog maakte 20 miljoen slachtoffers op drie fronten in Europa. Van de groene valleien en vlaktes van Noord-Frankrijk en België, tot de moerassen in Galicië en Rusland, tot de rotsachtige slagvelden hoog in de Alpen: al deze strijdtonelen waren op 8 november gereduceerd tot maanlandschappen zonder leven. Zo ook de regio Meuse-Argonne.

Afgelopen maandag ontmoette ik twee Amerikaanse vrienden die een tour door Europa afsloten in Montfaucon-d’Argonne. We ontmoetten elkaar bij het indrukwekkende American Memorial Meuse-Argonne; een monolitisch bouwwerk in de vorm van een Dorische pilaar, versierd met fasces op de voet en een allegorie van de vrijheid boven op de sokkel. Met David en Lura bezoek ik het nabijgelegen American Cemetery bij Romagne-sous-Montfaucon. Deze begraafplaats is met 14.426 graven de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats in Europa. “Remembering our military is very important to us.” Zegt David, wanneer hij bloemen legt op het graf van zijn oud-oom. Honderd meter verder ligt de oud-oom van Lura begraven. Gescheiden door enkele meters, verbonden door het lot en door het huwelijk van mijn twee vrienden. Ongelofelijk dat de serene omgeving van de prachtige Meuse-Argonne regio nog maar zo kort geleden een desolaat post-apocalyptisch landschap was.

Het Amerikaanse leger heeft de American Battle Monuments Commission (ABMC) in het leven geroepen om de vele monumenten te beheren. Bovendien organiseert het ABMC evenementen om de herinnering levend te houden aan hen die hun leven gaven in den vreemde voor de vrijheid van anderen. Dit is niet de enige wijze waarop de organisatie haar monumenten beschikbaar stelt. Een reis naar Europa is duur en hoewel de familieband met de gevallenen nog wel wordt ervaren, kan lang niet iedereen zich een reis naar Europa veroorloven. Toch is een bezoek belangrijk om je een beeld te kunnen vormen van de omgeving en de historie, om te beleven waar geliefden worden geëerd voor hun offer. Om te voorzien in deze behoefte heeft het ABMC een bijzonder project opgetuigd. Met “Teaching and Mapping the Geography of the Meuse-Argonne Offensive” wordt aan hun uitgebreide digitale leermiddelen een diepere beleving toegevoegd. Met behulp van 3d-scans op basis van lasertechnologie worden belangrijke strategische objecten in het landschap zichtbaar gemaakt en gekoppeld aan de oorspronkelijke context. Met behulp van een Storymap wordt het verhaal van het offensief verteld  en worden de verschillende 3d-objecten als video’s eraan gekoppeld.

Bij Media Valley gebruiken we soortgelijke manieren om verhalen te vertellen, omdat we geloven dat historie niet begraven moet liggen in de grond of in archieven en collecties. Historie moet je beleven omdat het jouw heden en verklaart en richting geeft aan de toekomst. Je hebt recht op deze vertellingen. Samen met onze studenten en talentvolle alumni (zoals Aironotics en Beelddenker) vinden we nieuwe manieren met behulp van drones en fotogrammetrie om effectieve methoden voor objectvisualisatie en landschapshistorie bereikbaar te maken voor verhalenvertellers en hun publiek.

Raoul Boers

Raoul Boers

Mijn naam is Raoul Boers en ik ben projectleider van Media Valley. De eerste webpagina die ik schreef ging over Star Trek en beeldvorming omtrent technologie. Het was 1995 en ik studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies in Maastricht. In het kader van de onderwijsmodule “Images of Technology” schreef ik over Gene Roddenberry die ooit zei dat hij niet wist HOE het over-en-weer beamen door Scotty werkt, maar wel DAT het werkt.

Leave a Reply