Echoes

Echt nieuws of Fake News? | De media op zijn kop

By oktober 11, 2018 No Comments

Nep nieuws in de spotlight

Nepnieuws, een term die de laatste jaren overal opeens opduikt. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan, en hoe komen we er ook weer vanaf?

In een recente blogpost werd er al kort gesproken over nepnieuws. In samenwerking met De Domijnen heeft Media Valley een avond georganiseerd omtrent dit onderwerp. Hierbij stond de vertoning van de film ‘The Cleaners’ centraal. Voorafgaand werden er nog 3 lezingen gegeven door Raoul Boers, Brendan Van den Beuken en Odet Rosenkrantz en Katja Soulier van Koppensnellers. 

Tijdens deze lezingen werd er veel gesproken over de huidige media en de invloed van nep nieuws hierop. Hierdoor ben ik zelf gaan nadenken en op verder onderzoek gegaan. Zo kwam ik een artikel tegen van De Correspondent waarin het hele fenomeen rondom nieuws wordt besproken. Zo stelt Rob Wijnberg, oprichter van De Correspondent: “De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over nepnieuws. Deze vorm van leugenachtige propaganda verpakt als nieuws heeft onze sociale media overspoeld en zo Donald Trump aan de macht geholpen, de Brexit veroorzaakt en vreemdelingenhaat versterkt, zo luidt een breedgedragen theorie.”.  

Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds meer opgepakt. Op 18 november 2017 werd tijdens de Sinterklaasintocht de A7 geblokkeerd door 35 man. Zij parkeerden hun auto’s op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Afgelopen week werd er een onjuist bericht op Facebook gepubliceerd waarin het bericht refereert aan de rechtszaak die eerder die week is gestart. In het bericht stond dat de verdachten achttien maanden gevangenisstraf hebben gekregen voor hun rol. “Lezers werden opgeroepen het bericht te delen met hun vrienden om zo te protesteren tegen deze ‘uitspraak’.”, zo stelt een artikel van NU.nl. Al snel werd dit bericht weer verwijderd, nadat bleek dat het bericht onjuist is. In de 23 uur dat het bericht online heeft gestaan, werd het ruim 25.000 keer gedeeld en kreeg het duizenden likes.

Dit toont maar weer de invloed van de media, het nieuws en de impact dat dit heeft op ons referentiekader en hoe wij als individu nieuws oppikken. Als zijnde een stichting die zich inzet voor het verspreiden van journalistieke verhalen zijn wij op zoek gegaan naar een middel om het nepnieuws tegen te gaan. Een van onze oplossingen hiervoor is het spel ‘Koppensnellers’. Dit is een speciaal spel dat wordt ontwikkeld om scholieren weerbaar te maken tegen nepnieuws. Onder het kopje ‘Ons Werk’ kun je hier meer over lezen en tevens kan je via onze blog op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen rondom het project.

Sarah Witpeerd

Sarah Witpeerd

Sarah houdt van alles wat met beeld te maken heeft: fotografie, schrijven, branding en content creëeren. Ze heeft een goed oog voor detail en bij elke hotspot pakt ze haar camera om deze plek vast te leggen. Naast content en branding voor verschillende bedrijven houdt ze zich ook bezig met een blog en Instagram om haar passie te kunnen delen voor reizen, voeding en lifestyle gerelateerde content.

Leave a Reply